Aký je rozdiel medzi holandským kakaom a prírodným (nesladeným) kakaom



kakaový prášokOtázka:
Môžete nám povedať aký je rozdiel medzi holandským kakaom a prírodným kakaom? Sú zameniteľné v recepte?
 
Odpoveď: Ak pečiete s kakaom, pravdepodobne ste si všimli recepty, ktoré vyžadujú buď kakao spracované tzv.holandským spôsobom, alebo prírodný nesladený kakaový prášok. Obidva druhy kakaového prášku sú nesladené a preto horké, čo zistíme, keď ich samostatne ochutnáme.

Holandské kakao (Dutch-Process cacao) alebo alkalický nesladený kakaový prášok

Tento druh čokolády (kakaa) je ošetrený alkalickými látkami, ktoré neutralizujú jeho prirodzenú kyslosť (aciditu). Vzhľadom k tomu, že je neutrálny a nereaguje s jedlou sódou, môže byť použitý v receptoch, ktoré si vyžadujú prášok do pečiva, ak neexistujú v recepte iné kyslé látky v dostatočnom množstve. Kakao má červeno-hnedú farbu, jemnú chuť a je ľahko rozpustné v kvapalinách.

Nesladené kakao(prírodné kakao)

Má komplexnú chuť čokolády, zatiaľ čo holandské kakao je tmavšie a jemnejšie. Intenzívna chuť prírodného kakaa ho robí vhodným na pečenie cukroviniek, sušienok a v čokoládových tortách. Ak je prírodné kakao používané v receptoch, ktoré požadujú jedlú sódu (zásada), vytvára kypriacu reakciu, ktorá spôsobí, že cesto "narastie" keď ho vložíme do rúry.

Náhrada jednotlivých druhov kakaa (čokolády)

Je dôležité použiť správny typ kakaa tak ako je uvedené v recepte, pretože to môže mať vplyv na rovnováhu kyselín. Ak je potrebné urobiť náhradu niektorého kakaa môžete použiť nasledovné vzorce:

Nesladené (prírodné kakao)

1. Nesladené (prírodné) kakao nahradíte rovnakým množstvom kakaa holandského typu a vynechajte jedlú sódu uvedenú v recepte.
2. Nesladené (prírodné) kakao môžete nahradiť 3 polievkovými lyžicami karobu a 2 lyžicami vody na každých cca 30g nesladeného kakaa.

V žiadnom prípade nenahrádzajte prírodné kakao instantným kakaom!
 
Holandské kakao (Dutch-Process cacao)

1. Holandské kakao môžete nahradiť 3 polievkovými lyžicami nesladeného prírodného kakaa a štipkou (1/8 lyžičky) jedlej sódy na každých cca 30g nesladeného kakaa.
2. Holandské kakao možno nahradiť cca 30g nesladenej čokolády a 1/8 lyžičky jedlej sódy.
3. Holandské kakao nahradíme 3 polievkovými lyžicami karobu na každých 30g holandského kakaa.

Mexická čokoláda

1. Mexickú čokoládu možno nahradiť 30g polosladkej čokolády a 1/2 lyžičky mletej škorice na každých 30g mexickej čokolády.


Tento produkt bol pridaný do porovnania produktov!