Emulgátory a výživové doplnky v potravinách

Čo je maltodextrín?

Nie je to ani jednoduchý sacharid a nepatrí ani medzi komplexné sacharidy. Získava sa zo zemiakov, obilia, ryže. Maltodextrín je polysacharid rozštiepený na kratšie reťazce.Po skonzumovaní maltodextrínu sa v tele človeka väzby rýchlo štiepia. Takto vznikne jednoduchá glukóza. Vďaka tejto glukóze telo získa väčšie množstvo energie bez zažívacích ťažkostí. Preto je maltodextrín vhodný pre kulturistov i športovcov.

Xantánová guma (E415).
Prírodná aditívna látka (na úpravu fyzikálnych vlasností potravinárskych výrobkov). Polysacharid príbuzný škrobu alebo pektínu. Nahrádza lepok, viaže vodu.

Citrát vápenatý(E333 )  je biela organická látka, kryštalická, vápenáta soľ kyseliny citrónovej. Ľahko sa vstrebáva, Výborná náhražka vápnika. Považovaná je za bezpečnú látku. Používa sa ako regulátor kyslosti.


Lecitin je základná stavebná látka mozgu a ciev.Je to oblúbený doplnok výživy študentov pred skúškami, ale rovnako aj športovcov. Je súčasťou každej živej bunky – svalovej, nervovej a mozgovej.Nepostrádateľná výživná látka pre každý organizmus. získava sa zo sóje. Posilňuje imunitný systém, pôsobí proti únave

 Kyselina citrónová(E330) je slabá kyselina z karboxylovej skupiny, ktorá sa prirodzene vyskytuje v citrusových plodoch. V potravinách sa používa vďaka schopnosti regulovať ich kyslosť a zásaditosť. Považuje sa za bezpečnú látku a je možné ju pridávať aj do detskej výživy.

Kyselina kremičitá
 Kremík sa prirodzene vyskytuje v potravinách ako oxid kremičitý a silikáty (soli kyseliny kremičitej). Kremík sa zúčastňuje na raste vlasov a nechtov, ďalšiu úlohu spĺňa v obranyschopnosti organizmu tým, že aktivuje fagocyty – tzv. požieračské bunky, ktoré obkľúčia vzniknutých pôvodcov choroby. Kremík sa vyskytuje vo forme kyseliny kremičitej predovšetkým v obilí a obilných celozrnných výrobkoch, v niektorých druhoch ovocia a zeleniny a výrobkov z nich.


Tento produkt bol pridaný do porovnania produktov!