Japonské ľadové čaje

V Japonsku sa už dávno tešia z chladeného zeleného čaju. Táto tradícia je jedinečná tak pre Japonský ľadový čajJaponsko ako aj pre japonské zelené čaje, pretože Japonsko je už dávnych čias bohaté na čistú a číru vodu.
Je to perfektný, osviežujúci nápoj pre horúce a vlhké letné dni, ktorých je v Japonsku mnoho. Sú tri rôzne spôsoby prípravy a lúhovania ľadových japonských čajov.
Každý extrakt má inú chuť a zloženie, podľa výberu druhu čaju.

Príprava čaju
Tento spôsob prípravy je náročnejší na čas, ale poskytuje najvznešenejšiu chuť a  je vhodný pre najkvalitnejšie triedy čajov. Technika lúhovania vytvorí čaj s nízkym obsahom kofeínu, pretože množstvo vylúhovaného kofeínu je závislé od teploty vody.

  • vložte 2 čajové lyžičky japonského čaju (odporúčame (Japan Bancha, Japan Sencha Makinohara) do kanvice,
  • naplňte kanvicu kúskami ľadu počkajte, kým sa ľad pri izbovej teplote neroztopí (neohrievajte kanvicu)
  • nalievajte po malých dávkach do každej šálky, tak aby množstvo a chuť čaju bola vo všetkých šálkach rovnaká

Príprava čaju

Tento spôsob prípravy je náročnejší na čas, ale poskytuje najvznešenejšiu chuť a  je vhodný pre najkvalitnejšie triedy čajov.
Technika lúhovania vytvorí čaj s nízkym obsahom kofeínu, pretože množstvo vylúhovaného kofeínu je závislé od teploty vody.
 
  • naplňte kanvicu kúskami ľadu počkajte, kým sa ľad pri izbovej teplote neroztopí (neohrievajte kanvicu)
  • nalievajte po malých dávkach do každej šálky, tak aby množstvo a chuť čaju bola vo všetkých šálkach rovnaká

Lúhovanie čaju pomocou horúcej vody a ochladenie

Ľadový čajTáto technika lúhovania zahŕňa lúhovanie čaju v horúcej vode a potom rýchle ochladenie naliatím horúceho čaju do šálky naplnenej ľadom.
V prípade čaju Sencha sa môžete tešiť osvieženiu a trpkej chuti pre ktorú je Sencha známa, pretože za pomoci horúcej vody sa vyluhujú katechíny a kofeín, ktoré sa pri nevylúhujú pri použití ľadu, alebo studenej vody.
Tento spôsob prípravy je vhodný keď si prajete ochutnávať zdraviu prospešný čaj, ktorý obsahuje katechín a kofeín, napríklad ak sa potrebujete koncentrovať, alebo získať energiu. a je vhodný aj pre čaje priemernej kvality.
Praskanie nazývané „Pachi Pachi“ počujete, keď nalievate horúci čaj do ľadu, vytvárajúc tak skvelú, relaxačnú atmosféru.
  • nasypte 2 čajové lyžičky japonského čaju do čajníka
  • zalejte 200ml vody o teplote 80°C
  • lúhujte 2-3 minúty podľa toho ako chcete mať čaj silný, pretože neskôr topiaci sa ľad oslabí chuť
  • vlejte po troche čaj do pohárov naplnených ľadom, tak aby množstvo a chuť bola v každom pohári rovnaká 
Lúhovanie čaju studenou vodou
Tento proces je jednoduchý na prípravu, ľahko a dobre sa skladuje na neskôr. Môžete sa tešiť z príjemnej a jemnej chuti bez horkej príchuti, nakoľko kofeín sa v studenej vode nevyluhuje.
Pre tento spôsob prípravy je vhodný akýkoľvek druh japonského čaju.
  • vložte 2 čajové lyžičky čaju do čajníka
  • zalejte studenou vodou (500ml až 1000ml) a uložte do chladničky na 2-6 hodín
  • na vyrovnanie chuti čaju pohýbte pred nalievaním čajníkom horizontálne
  • ak pripravujete čaj týmto spôsobom je vhodné používať sklenené čajové šálky, tak ako to je na obrázku.

Ľadová Houjicha (Bancha)

Čaj Houjicha
Ľadová Houjicha sa pripravuje z praženého zeleného čaju, druhu Bancha. Tradične pestovatelia čaju vyčerpaní prácou v horúcom letnom počasí oddychujú a tešia sa z chuti ľadovej Houjicha. Najprv nechajú zovrieť vodu v kanvici. Potom ochladia kanvicu ponorením do najbližšieho potoka.
Pravdou je, že nielen pestovatelia čaju, ale vo všeobecnosti je v Japonsku počas letného obdobia ľadová Houjicha obľúbená. Houjicha má málo kofeínu, ale obsahuje zdraviu prospešný katechín. Teda Houjicha je dobrá pre celodenné pitie.

Sú dva spôsoby prípravy ľadového čaju Houjicha.

Tradičný recept japonských farmárov

  • nechajte zovrieť vodu vo veľkom čajníku cca 2l
  • nasypte ½ pohára čaju Houjicha do čajníka a varte 2 minúty - odložte čajník a keď trochu ochladne vložte do chladničky na ochladenie
Príprava v čajníku
  • vložte 3 čajové lyžičky Houjicha do čajníka
  • zalejte 200ml vriacej vody
  • nechajte lúhovať 1 minútu, podľa toho ako chcete mať čaj silný, pretože neskôr topiaci sa ľad oslabí chuť
  • vlejte po troche čaj do pohárov naplnených ľadom, tak aby množstvo a chuť bola v každom pohári rovnaká

 


Tento produkt bol pridaný do porovnania produktov!