Ochutnávanie čaju

Ochutnávanie čajov je veľmi podobné ochutnávaniu rôznych druhov vína. Je potrebné spoznávať vôňu,chuť a farbu každého nálevu. Skúšanie – experimentovanie s teplotou vody a dobou lúhovania rôznych typov čaju získame tú správnu silu a chuť čaju, ktorá vyhovuje práve vám.

Čaje z rôznych krajín sa líšia  im vlastnou, osobitou chuťou a vôňou. Keď začnete skúšať čaje z rozličných krajín porozumiete nadšeniu a porozumeniu, ktoré majú ľudia pre čaj.

čajová šálkaV Číne delia čaje do niekoľkých odlišných kategórií: zelený čaj(neoxidovaný), biely čaj(len naparovaný a sušený), žltý čaj(neoxidovaný,so žltým nálevom), oolong (napoly oxidovaný), ochutený čaj (ochutený kvetmi, jazmínom, osmanthom, ružovými lístkami...). Osobitnou skupinou sú čierne čaje a medzi nimi puerh, ktorý je vyrábaný metódou prírodnej oxidácie a čím starší tým je lepší.Je to komplex činiteľov, ktoré ovplyvňujú konečnú chuť čaju.

Čaje sú pomenované podľa oblasti, kde rastú, ako sú spracovávané a tiež podľa tvaru lístkov, alebo finálnej podoby lístkov.Určite si všimnete ich rozdielnu chuť, ktorá je daná rozdielnymi klimatickými podmienkami, zložením pôdy, resp. typom čajovníka, časom zberu a procesom spracovania čajových lístkov. Množstvo kofeínu obsiahnutého v čajových lístkoch závisí od dĺžky doby, po ktorú ostávajú na čajovej plantáži a akým množstvom a či vôbec  sú vystavené slnečnému žiareniu.

Najviac vyhľadávanými čajmi čajovými znalcami sú lístky zberané na začiatku sezóny tvoriace dva mladé lístky a púčik. Cena čaju je veľmi rozdielna a závisí od zberu v rôznych obdobiach, času zberu, kvality, produkcie atd.

Najdrahšie čaje pochádzajú z niekoľko sto rokov starých čajových plantáží rastúcich v optimálnych podmienkach. Obyčajne sú produkované malými plantážami s nižším objemom produkcie.

Mnohé čaje sa lúhujú v čistom skle, aby sme sa mohli tešiť z komletného predstavenia čajových lístkov. Niektoré lístky sú rolované do malých guličiek, niekedy nazývané „čajové perly“(China Jade Jasmin  Pearls), alebo čaj „pušný prach“ (China Gunpowder Tepmle of Heaven).

Pozorovanie rozvíjajúcich sa lístkov je veľmi príjemná skúsenosť. Niektoré čajové lístky sú tiež zatočené do tvaru kvetu (art tea ). Každá skúsenosť s čajom je unikátna v jeho chuti, vôni, v prezentácii čajových lístkov v ktoromkoľvek časovom intervale.

No a po tomto krátkom priblížení si úžasných možností sypaného čaju, si môžete pripraviť svoj každodenný sáčok „pigi“ čaju.

Viete, ktorý z druhov čaju je relatívne novým v Číne? Naozaj, väčšina Číňanov nepije čierny čaj, uprednostňujú zelený čaj. Viac ako polovica čínskej produkcie čajov je zelený čaj.

Skúmajte a skúšajte chuť rozdielnych druhov čaju. Tešte sa z každého druhu čaju, ktorý vám zachutí, ale aj prečítajte si niečo o pozitívnych vlastnostiach zeleného, či bieleho čaju na vaše zdravie. Navštívte vašu obľúbenú predajňu čaju a poraďte sa s odborníkom pri výbere!

Tento produkt bol pridaný do porovnania produktov!