Stévia rebaudiana

Rastlina Stevia rebaudiana pochádza z Paraguaja, kde je odnepamäti používaná ako sladidlo a liečivo indiánmi kmeňa Guarani. Krík tejto originálnej a ojedinelej rastliny dospieva postevia cca 14 - 17 týždňoch, pričom z jedinej dospelej rastliny možno získať cca pol kila sušiny ročne. To je ekvivalent asi 100 až 150 kg cukru!

 Možno ju pestovať aj u nás. Musí byť ale predpestovaná a potom vysadená na slnečnom, teplom a bezveternom mieste. Úspešné sú pokusy ju pestovať aj v skleníku a ako črepníkovú rastlinu v byte. S poklesom teploty vňať ale uvädá. Pakorene a korene prezimujú pri 5-10 ° C pri veľmi obmedzenej zálievke.

Toto naozaj čisto prírodné sladidlo je priamo ideálne pre diabetikov. Navyše je Stevia liečivá. Liečivé účinky rastliny sa využívajú na liečenie organizmu zvnútra i zvonku. Výťažok je aplikovateľný na akné, dermatitída, ekzém, atď. Okrem toho urýchľuje hojenie jaziev, strií apod

Extrakt zo Stevie:

- je 200-300-krát sladšia ako cukor
- odtučňuje, používa sa pri redukčných diétach
- pomáha udržiavať v rovnováhe cukor v krvi a pečeni
- podporuje činnosť slinivky brušnej
- vyrovnáva krvný tlak
- podporuje dobré trávenie
- napomáha bunkovému metabolizmu
- zvyšuje mentálnu aktivitu
- preukázateľne znižuje únavu a únavový syndróm
- znižuje túžbu po tabaku a alkoholických nápojoch
- reguluje baktérie v ústnej dutine. likviduje karies
- má antibakteriálne, protiplesňové a protivírusové účinky
- je vynikajúca na zranenia
- urýchľuje hojenie (neostávajú jazvy)
- lieči kožné problémy, je účinne aplikovateľná na akné, dermatitídu, ekzém, atď
- úspešne sa dá použiť ako pleťová maska
- nahrádza všetky umelé sladidlá
- na rozdiel od umelých sladidiel nemá karcinogénne účinky
- na rozdiel od bieleho cukru neprispieva k artróze
- na rozdiel od bieleho cukru sa neukladá v tele v podobe tuku

Ľudia sa často pýtajú, prečo nie sú extrakty zo Stevie bežne v obchodoch alebo v lekárni. Dáme vám miesto jasnej odpovede námet na premýšľanie.

Tiež si myslíte, že za tie dlhé roky, čo sa používajú v autách spaľovacie motory (a všetci vedia, že ropa jedného krásneho dňa dôjsť musí), sa nenašiel nikto, kto by nevymyslel iný druh pohonu alebo média, ktorý by ropu v motoroch plnohodnotne nahradil?

A rovnaké je to so "sladidlom" a spústou iných výrobkov. Lobby niektorých a to najmä nadnárodných spoločností, ktoré vládnu kapitálom a mocou je obrovská. Takéto sladidlo v obchodoch nie je a asi hneď tak nebude. A to aj napriek tomu, že by mohlo pomôcť mnohým ľuďom. Nielen tým, ktorí trpia cukrovkou ....

Čo používame
Lístky, alebo vňať, alebo výluhy z listov do čajov i kávy a dokonca je možné s extraktom zarábať rôzne cestá, pretože steviozidy sú stále pri vysokých teplotách. Dávkovanie je potrebné individuálne vyskúšať. Extrakt zo stevie zostáva obohatený o dôležitý prírodný chlorofyl, tzv zelené rastlinné farbivo.  

Výrobky
V zahraničí sa pomocou sladidla vyrábajú limonády, žuvačky, zubné pasty, cukrárske a konzervárenské výrobky (dia kompóty, dia marmelády a zaváraniny) ako pre zdravú populáciu, tak pre diabetikov.

Bezpečnosť
Viac ako 30 rokov sa v Japonsku stevia pridáva do chleba, do ovocných štiav, piva, čokolády, žuvačiek atď. bez toho by bol známy nejaký negatívny vplyv. V žiadnom prípade nie je sladenie steviou zdravotne závadné a je lekári v zahraničí doporučované aj pre predškolákov.

Hospodárske využitie
Pestovanie stevie a produkcie steviozid prináša nemalý národohospodársky efekt. 1ha porastu stevie s výnosom 2t sušiny s výťažnosťou 6% steviozid môže nahradiť minimálne 10ha porastu cukrovej repy, ktorá má výnos 30t/ha s výťažnosťou cukru 12%. Ak berieme do úvahy úroveň sladivosti steviozid a cukru, reálne minimum pri pestovaní stevie a optimum u cukrovej repy, potom využitie pôdy pri pestovaní stevie je asi dvadsaťnásobnej v porovnaní s cukrovou repou alebo cukrovou trstinou.

Iná uplatnenie
V prírodnom liečiteľstve sa o stevia rozprávajú neuveriteľné príbehy. Tak vraj ju možno použiť ako kardiotonikum, proti obezite, vysokému tlaku, únave, depresiám, infekciám, k zníženiu kyslosti moču a zlepšenie trávenia. Rozširuje cievy, znižuje krvný cukor, má močopudné účinky. Z ďalších efektov sa deklarujú antibakteriálne, antifungálne, antivírusové a protizápalové.

Pokožka
Stevia rebaudiana pôsobí ako upokojujúci prostriedok na pokožku pri poštípaní, alebo bodnutí hmyzom, popáleninách a iných kožných problémoch ako napr akné, dermatitída, ekzém atď Stačí dať pár kvapiek na vatičku a miesto potrieť. Úspešne sa dá stevia použiť ako pleťová voda. Do pohára vody dáme niekoľko kvapiek a pleť potierame namočenú do vatičky.

Zuby a ústna dutina
Sledovaním populácie z kmeňa indiánov Guarani sa zistilo, že takmer netrpia kazivosťou zubov. Vedci tak mohli potvrdiť, že stévia dokáže zničiť celý rad nebezpečných baktérií ústnej mikroflóry.
Obmedzuje tvorbu ústneho plaku a zubného kameňa, hlavne u detí. (V Japonsku sú steviou sladené nápoje i žuvačky). Stačí pár kvapiek Stevia rebaudiana do vody na výplach úst a kloktanie. Ústna voda zo stevie obmedzuje zápaly ďasien a podporuje prevenciu paradentózy, obmedzuje nepríjemný zápach z úst. Stevia rebaudiana je podporným prípravkom s priaznivým s antibakteriálnym a protivírusovým účinkom nielen v ústnej dutine, ale pôsobí proti infekciám, spôsobenej baktériami a vírusmi ako napríklad afty, zápaly ďasien a počiatočné štádiá paradentózy.
Večernú posadnutosť po sladkom údajne utlmí niekoľko kvapiek extraktu do citronády , alebo iného nápoja.
Únava
Preukázateľne Stevia rebaudiana znižuje únavu a únavový syndróm a znižuje túžbu po tabaku a alkoholických nápojoch. Zvyšuje mentálnu aktivitu.

Zranenia
Je vynikajúca na zranenia - urýchľuje hojenie a nezostávajú jazvy.

Trávenie
Podporuje dobré trávenie (napomáha bunkovému metabolizmu), odtučňuje a pomáha udržiavať váhu. Pomáha udržiavať v rovnováhe cukor v krvi a pečeni, podporuje pankreas. Je blahodárna pre hypoglykemikov.

Chudnutie
 Neohrozujeme svoje telo zbytočnými kalóriami. Látka zapríčiňujúce sladkosť naše telo nevstrebáva. Kávu, čaj a iné nápoje tak môžeme zladiť bez obáv z priberaniu.

Diabetes
Zahraničie údaje uvádza, že stevie nezaťažuje organizmus nežiaducimi kalóriami (diabetici, redukčné diéty, nadváha). Z literatúry odporúčaný prepočet sladivosti: 1 kvapka extraktu = 1 väčšia kocka repného cukru

Použitie rastliny v mieste pôvodu
Stevie používajú obyvatelia Paraquaye, Brazilia a Bolívii už niekoľko storočí. Tam bola vždy vysoko cenená nielen pre liečivé účinky, ale najmä kvôli svojej výrazne sladkej chuti. (Mimochodom, len dva druhy rastlín rodu Stevia vykazujú túto vlastnosť). Indiánsky kmeň Guarana z Paraquaye používal rastlinku na sladenie čaju (maté čaj) alebo ku sladenie tereré a potravín a označovali ju kaA-Hee. Handry (1989) uvádza tiež názov Yerba dulce. . Na sladenie používajú Indiáni priamo sušené lístky alebo ich drť. Bylinu povaria s čajom , alebo zamýšľaným nápojom. Prípadne vopred zvaria s vodou, čím získajú sladkú tekutinu, ktorú možno využiť na sladenie.

Klasifikácia
Stevia rebaudiana Bertoni je jedným z viac ako 150 druhov rastlín rodu Stevia. Pôvodne jednoročná sa šlelchtitelsky vytvorila tiež viacročná variant z čeľade astrovité.
Synonymá pre Stevia rebaudiana Bertoni sú stévia sladká, stévia cukrová, sladká tráva, medové lístky.

Zloženie
Hlavnou zložkou stevie sú uhľohydráty. Biela kryštalická látka - steviozid - je až 300 x sladivější ako repný cukor. To je tiež dôvod nesmierne rýchleho rozšírenia výrobkov zo stevie až na Európsku úniu. Steviozid je uložený v listoch a vňati. Ďalšími účinnými látkami sú rebaudiosid A, ktorý je ešte 1,5 x sladivější ako steviozid a rebaudiosidy B, C, D a E. Účinné sladiace látky nemajú slovenské názvy.

Okrem rastlinných proteínov, olejov a vlákniny obsahuje stevia minerály, stopové prvky a vitamíny: vápnik, draslík, beta-karotínu, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamín C, Riboflavín, tiamín (vitamín B1), niacín, alebo austroinulin.
Upozornenie: Informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach tovaru sú len súborom informácií z voľne prístupných informačných zdrojov a nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení, prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. V zmysle nariadenia Európskeho parlamentu a rady (ES) Č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách, podľa ktorého nie je možné uvádzať vplyv potravín a väčšiny ich zložiek na ľudské zdraviebez predchádzajúceho schválenia EÚ. Vyššie uvedené informácie teda nie sú zdravotné tvrdeniaÚčelom textuuvedeného na tejto stránkenie vzbudiť u prípadného konzumenta dojemže u neho nastanú akékoľvek fyziologické zmenypretože produkt nebol klinicky testovaný podľa podmienok Európskej komisie

Tento produkt bol pridaný do porovnania produktov!