Čaj a potravinová bezpečnosť

Nie je čaj ako čaj. Prísne vzaté - čaj je výlučne vodnou infúziou (výluhom) čajovníka Camellia sinensis alebo Camellia assamica.

Táto infúzia môže byť z oolongu,čierneho, bieleho alebo zeleného čaju. Infúzie sa odlišujú od podobných infúzií, "čajov", takzvaných bylinných a ovocných čajov.

S cieľom zachovať cenné prvky a chuť sú čaje zalievané rôznymi stupňami teplej vody, po rôznu dĺžku doby lúhovania. Všeobecné pravidlo pre prípravu zeleného čaju je lúhovanie pri teplote vody cca 80 ° C.

Bylinné čaje a ovocné čaje by sa však mali rozhodne zalievať horúcou (bublajúcou) vodou a je ich potrebné lúhovať 5-10 minút - a to z toho dôvodu, že vo vzácnych prípadoch môžu bylinné, alebo ovocné zmesi obsahovať mikróby, ktoré sú bezpečne zničené až po pôsobení niekoľkých minút.

Ak je čaj je nevhodne pripravený, môžu tieto mikróby ohroziť zdravie, najmä pri čaji pre deti, alebo starších ľudí.
Preto pokyn pre ochranu spotrebiteľa pri príprave bylinných a ovocných čajov znie takto:

Bylinné a ovocné zmesi je poztbné vždy spariť vriacou vodou a nechať lúhovať po dobu najmenej päť minút. Iba týmto spôsobom možno zabezpečiť úplnú potravinovú bezpečnosť .

Tento produkt bol pridaný do porovnania produktov!