Historické míľniky horúcej čokolády

Pojmy horúce kakao a horúca čokoláda sú často zamieňané, ale technicky sú tak odlišné, ako mliečna čokoláda a horká čokoláda. Horúce kakao je vyrobené z kakaového prášku, ktorý neobsahuje najväčšie bohatstvo čokolády a to kakaové maslo. Horúca čokoláda je z kúskov pravej čokolády roztopené v smotane. Je to priam dekadentný nápoj.

Pôvodný recept na horúcu čokoládu obsahoval zmes pomletých kakaových bôbov, vody, vína, a chili korenia. Španielom však dlho netrvalo a začali zmes zahrievať a sladiť cukrom. Potom, čo bola horúca čokoláda predstavená v Anglicku, začalo sa pridávať ešte mlieko.

kakaovniky v prirodzenom prostredíMnoho článkov aj na webe poskytuje čitateľom presný rok a konkrétnu udalosť, kedy bola čokoláda prvýkrát predstavená v Európy. Historici však vždy diskutovali o "prvenstvo" a tzv "prvý"  príchod čokolády do Európy je predmetom dohadov či mýtov. Čokoláda mohla byť predstavená v Európe cez španielsky kráľovský dvor v roku 1544, prostredníctvom dominikánských mníchov, ktorí ho priniesli na stretnutie mayského šľachtica s princom Philipom. Domnievame sa však, že tento často citovaný príbeh je pravdepodobne viac alegóriou ako historickou skutočnosťou. Je správne povedať, že počas storočí od príchodu Španielov do Mexika, sa ako kulinárske a liečivé využitie čokolády rozšírilo z Mexika do Španielska, Francúzska, Anglicka, a inde v západnej Európe  a pravdepodobne aj Severnej Ameriky (prostredníctvom Španielska a Portugalska). (zakladané na španielskych dohodách zo St Augustine na Floride).

V roku 1631 vyšiel prvý recept na čokoládový nápoj v Španielsku od Antonia de Ledesma Colmenero, andalúzskeho lekára, v jeho knihe, Curioso Tratado de la naturaleza y calidad del chocolate (Podivuhodné pojednanie o povahe a kvalite čokolády ). Jednalo sa o prvú prácu, ktorá sa  zaoberala výhradne čokoládou a kakaom. Don Antonio žil nejakú dobu v Karibiku. Vzhľadom k tomu, že bol lekár venuje veľkú pozornosť diétnym aspektom čokolády a zameriava sa na psychické aj fyzické účinky nápoja. Hovorí: "Čokoláda je zdravá. Je to afrodiziakum. U žien spôsobuje plodnosť a uľahčuje pôrod, atď, atď"

Ingrediencie receptu na prípravu nápoja boli:

"Vezmite sto kakaových bôbov, dve chili, hrsť semien anízu a dve vanilky (môže byť nahradená dvomi na prášok rozdrvenými Alexandrijskými ružami ), dve drachmy škorice, jeden tucet mandlí a rovnaké množstvo lieskových orechov, pol libry bieleho cukru a dostatok annatta, aby mal farbu. A tuto hľa máte kráľa čokolády. "

1643 - Netrvalo to dlho a Španieli si začali zahrievať zmes a sladiť ju cukrom. Čoskoro sa "čokoláda" stala módnym nápojom, ktorý sa teší v Španielsku veľkej  obľube.

Vzhľadom k tomu, že španielska kráľovská rodina nebola  bez sobášov s ostatnými európskymi kráľovskými rodinami, sa kakao stávalo častokrát venom. V roku 1643, kedy bola španielska princezná Mária Terézia (1638 - 1683), bola zasnúbená s Ľudovítom XIV (1638 - 1715) francúzskemu kráľovi, dala svojmu snúbencovi zásnubný dar - čokoládu zabalenú v elegantne zdobenej truhlici. Bol menovaný kráľovský výrobca čokolády a pitie čokolády sa čoskoro stalo hitom.

1648 - Thomas Gage (1603-1656), anglický dominikánsky mních a cestovateľ, pokúsil sa zasiahnuť s biskupom z Chiapas, proti pitiu čokolády počas bohoslužieb. Ženy mali radi čokoládu a z bohoslužieb odchádzali do kaviarne. Biskup sa to snažil ukončiť a bol následne nájdený mŕtvy. Otrávená čokoláda bol poslaná biskupovi a Thomas Gage utiekol z Chiapas. Hovorilo sa, že ženy, ktoré tak nenávideli biskupove obmedzenia, ho otrávili čokoládou, preto je aj príslovie: "Daj si pozor na čokoládu z Chiapas."

Nakoniec, v roku 1662, pápež Alexander VII dal konečné riešenie k záležitosti, keď vyhlásil "liquidum not frangit jejunum." Preložené to znamená, že "pitie kvapalín (vrátane čokolády) nie sú obmedzené počas pôstu."

V jeho knihe z roku 1656, Cesty v Novom svete, Thomas Gage venuje celú kapitolu čokoláde a rozpráva, ako ženy z mesta Chiapas boli  exkomunikované mexickým biskupom, pretože " sa mali vzdať svojho popíjania šálok čokolády počas svätej omše. "

1656 - Čokoláda je považovaná za exotický nápoj v celej Európe. "Queen’s Lane Coffee House na High Street," v Oxforde, začali ponúkať kávu aj čokoládu už v roku 1656 a ponúkajú dodnes oba nápoje. Verejný Inzerent ten deň ohlasuje toto upozornenie:
 

čokoládový servis
 "Na ulici v Bishopsgate v Queen´s Head Alley na Frenchman´s House je výborný západo indický nápoj, ktorý sa volá chocolate, ktorý bude predávaný za rozumnú cenu a pripravia ho v ktorúkoľvek dobu."

1664 - Samuel Pepys (1663-1703), anglický námorný správca a člen parlamentu, bol známy pre jeho detailný súkromný denník, ktorý písal počas rokov 1660-1669. Pepys bol známy a častým návštevníkom kaviarní a opísal ich veľmi podrobne vo svojom denníku. Pevne veril v regeneračné sily čokolády:

"24.apríla 1661 - prebudil som sa ráno s hlavou v smutnom stave po včerajšom pití. Takže som vstal a šiel s pánom Creede na jeho návrh  piť jocolatte na upokojenie môjho dvíhajúceho sa žalúdka "

V roku 1700, "Chocolate Houses" boli v móde a tak populárne ako kaviarne. Tieto miesta sú predchodcami dnešných kaviarní a barov a boli navštevované politikmi, spisovateľmi a významnými osobnosťami.

Koncom 18. storočia, v Londýne začali Chocolate Houses miznúť, z mnohých sa stávajú kluby čisto pánske.


Čokoláda ako liek


Od 16. do začiatku 19. storočia, početné európske cestovateľské príručky a lekárske texty zdokumentovali predpokladané prínosy a terapeutickú hodnotu čokolády. . . Uvádzame niekoľko málo príkladov z vybraných historických monografií. Tieto ukážky dokazujú, že čokoládové výrobky boli použité na liečbu bezpočet ľudských ochorení:

Francisco Hernández (1577) napísal, že čistá kakaová pasta pripravená ako nápoj sa používa na liečenie horúčky a pečene. Spomenul tiež, že opekané, rozdrvené kakaové bôby, zmiešané so živicou boli účinné proti úplavici a že čokoládové nápoje sú bežne predpisované pre štíhlych pacientov, aby im umožnili nabrať "mäso."

Agustin Farfan (1592) zaznamenal, že chilli papričky, rebarbora a vanilky bol používaný v Mexiku ako preháňadlo a že čokoládové nápoje podávané teplé zdvojnásobia účinok preháňadla.

José de Acosta (1604) napísal, že chili sa niekedy pridáva do čokoládového nápoje a jesť čokoládovú pasta je dobré pri žalúdočných ťažkostiach.

Santiago de Valverde Turices (1624) dospel k záveru, že čokoláda, ktorá sa  pije vo veľkom množstve je prínosom pri liečbe ochorení hrudníka, ale ak sa pije v malých množstvách bje uspokojivým liekom na žalúdočné ťažkosti.

Colmenero de Ledesma (1631) uvádza, že kakao zdravie spotrebiteľov a zlepšuje ich pleť.Napísal, že čokoláda na pitie podnecuje milovanie, vedie ženy k počatiu, a uľahčuje pôrod. Tvrdil tiež, že čokoláda napomáha tráveniu a lieči tuberkulózu.

Henry Stubbe (1662) napísal, že spotrebitelia by mali piť čokoládové nápoje, raz alebo dvakrát denne na zmiernenie únavy spôsobenej namáhavou podnikateľskou činnosťou. Uviedol, že požitím kakaového oleja je efektívna liečba pre oheň svätého Antonína (napr. otravy hubami). Stubbe tiež opísal čokoládové lektvary, zmiešané s paprikou Jamajka, ktoré boli používané na liečbu menštruačných porúch a ďalšie čokoládové prípravky zmiešaný s vanilkou na posilnenie srdca a na podporu trávenia.


ZDROJE:

Ancient Chocolate Found in Maya "Teapot", By Bijal P. Trivedi, National Geographics Society, July 17, 2002.
Chocolate: an illustrated history, Morton, M. & Morton, F. Crown Publishers, 1986,
Chocolate Cookery, General Food Corporation, New York, 1929.
From Aphrodisiac to Health Food: A Cultural History of Chocolate, by Louis E. Grivetti, Karger Gazette, No. 68 Chocolate.
Gage, Thomas, by Hether Sebens, The Historical Text Archive.
When The Church Said "No" to Chocolate, by Ann Ball,  Mexico Connect.
The True History of Chocolate, by Sophie D. Coe and Michael D. Coe, published by Thames and Hudson Ltd, London, 1996.
Menu
Zatvoriť
Košík
Zatvoriť
Späť
Účet
Zatvoriť