Z histórie kávy

Zmienky o tom odkiaľ káva pochádza a kde sa po prvý raz objavila kolujú mnohé legendy. S istotou však môžeme povedať, že pravlasťou kávy je Etiópia. Kávovník tu rástol v prírode divoko a je pravdepodobné, že domorodí obyvatelia poznali jeho účinky nakoľko väčšina liečivých rastlín sa tu pred použitím pražila a tým došlo k objavu prípravy kávových zŕn pre prípravu kávy.


To ako sa káva rozšírila sú dve verzie. Jedna hovorí, že čierny otroci si brávali kávové zrná na cestu do Arábie, o ktorých vedeli, že im pomôže premôcť únavu z cesty.Druhou možnosťou je skutočnosť, že pútnici, ktorí cestovali do posvätného islámskeho mesta Mekky si brávali na cestu tiež zrnká kávy.

kava-pristav-moccaKto prvý prišiel na prípravu nápoja z rozdrtených kávových zrniek nie je známe, ale v každom prípade má Arabský polostrov prvenstvo v pestovaní kávovníka. V Jemene boli založené prvé kávovníkové plantáže a tiež príprava kávy bola privedená k dokonalosti.

Pitie kávy je známe v Jemene od 15.storočia. Z jemenského prístavu Mocca sa kava rozšírila do celého sveta. Hovorí sa, že Arabi doviezli kávovníkové zrná na Srí Lanku, kde neskôr Holanďania rozšírili pestovanie kávovníka.

Takže z Etiópie sa kava rozšírila do jemenskej Mokky, odtiaľ do Indonézie, Nizozemska, Francúzska a neskôr do Brazílie a Mexika. Indonézia sa tak stala jedným z prvých vývozcov kávy na svete.Je známe, že Holanďania darovali francúzskemu kráľovi Ľudovítovi XIV. Kávovníkový krík, ktorý vyrástol v skleníku v parížskej botanickej záhrade.

Tento kávovník sa stal predchodcom všetkých kávovníkov (Bourbon), ktoré vyrástli v Južnej a Strednej Amerike.

kava-zrno K tomu sa viaže príbeh francúzskeho dôstojníka De Clieru, ktorý získal na dovolenke v Pariži niekoľko sadeníc kávovníka a rozhodol sa, že ho prevezie a začne pestovať na Martiniku.
Na ostrove boli sadenice úspešne vysadené. Sopečná pôda na ostrove bola k pestovaniu kávovníka ideálna a tak sa rozmožil aj na iné územia vtedajších francúzskych kolónií.

Traduje sa príbeh o poručíkovi brazílskej pobrežnej stráže, ktorý bol vyslaný na diplomatické rokovania. Pravým dôvodom však bolo získať kávové zrnká, ktoré sa mu nakoniec podarilo získať a doviezť do portorickej kolónie Para v Brazílii. Neskôr v prístave Santos v 19.storočí vznikla kávová burza.

Brazílska kava Santos nesie pomenovanie po Albertovi Santos Dumontovi, ktorý má veľkú zásluhu na rozvoji pestovania kávovníka v Brazílii. Brazília je dnes jedným z najväčších pestovateľov a exportérov kávy na svete.

kava-santos
Pestovanie kávy sa postupne rozšírilo po celom juhoamerickom kontinente a Strednej Amerike.

Angličania založili kávovníkové plantáže v Indii a na Jamajke. Tu začala aj história vzácnej odrody Blue Mountain.  Káva sa začala v Strednej Amerike pestovať najprv v Guatemalenej, neskôr ju previezli na Filipíny, potom na Kubu, do Kostariky a Portorika, Venezuely a Mexika. V roku 1825 sa z kávových plantáží pri Rio de Janeiro dostal kávovník na Havajské ostrovy, kde rastie doposiaľ a na sopečných pôdach produkuje špičkovú kávu pod názvom Kona. Na záver je potrebné povedať,že kava sa rozšírila po celom svete vďaka holandským, francúzskym a anglickým kolonistom.
Obľúbenosť kávy spočíva nielen v rozmanitosti jej prípravy, ale tiež vďaka pravidelnej sieste, ktorú si milovníci tohto nápoja doprajú, keď popíjajú horúcu šálku kávy.


Pravidlá pre prípravu lahodnej šálky kávy

  •     Používajte len čerstvo pomletú kávu.
  •     Typ mletia by mal zodpovedať typu Vášho kávovaru (napr. jemné mletie, príprava filtrovanej kávy alebo espressa).
  •     Na šálku použijte nejmenej dve zarovnané kávové lyžičky (cca 7g).
  •      Voda pre prípravu by mala byť čerstvá, číra a chladná (najlepšie bez soli a chlóru). Pre vodu z vodovodnej siete sa doporučuje používanie vodného filtra.
  •     Kávu pripravujte len v zariadeniach, ktoré sú celkom čisté.
  •     Uveďte vodu vždy do bodu varu.
  •     Káva by mala býť servírovaná, hneď ako je pripravená Nikdy kávu neohrievajte.
  •     Pred naliatím kávy do kanvice, vymyte kanvicu tečúcou vodou.
  •     Pomletú kávu skladujte najlepšie v kovovom obale (plechovke) bez prístupu vzduchu, v chlade a suchu (vhodná  je napr. chladnička).

Prihlásiť sa

Naša ponuka

Váš košík

Vo vašom košíku už nie sú žiadne položky