Je káva zdraviu škodlivá?

Najnovšie dokončené vedecké výskumy o káve a jej účinkoch prinášajú prevratné zmeny v tejto oblasti, búrajú sa staré mýty publikované za posledné desaťročia a  prinášajú aj pre medicínu nové, pozitívne poznatky. Je jednoducho potrebné aktualizovať vytvorený obraz o káve a jej účinkoch a to na základe vedeckých faktov.

Pravdepodobne najviac utajované tajomstvo je, že káva obsahuje viac antioxidantov ako doposiaľ najviac uznávaný zelený čaj. Zelené zrná kávy obsahujú okolo 1000 rôznych antioxidantov a proces varenia a prípravy ich zvyšuje ešte o ďalších 300. Procesom praženia kávy vznikajú káve vlastné a zdraviu prospešné komponenty, podobné niektorým antioxidantom.

„Káva obsahuje štyrikrát viac antioxidantov ako zelený čaj", hovorí sa vo výsledkoch výskumu zo Švajčiarska a štúdie, ktorá bola uverejnená v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.

káva arabikaŠtúdia tvrdí, že káva je v tomto ukazovateli tiež pred kakaom, bylinnými čajmi a červeným vínom. Samozrejme, obsah antioxidatov sa líši pohár od pohára a je závislý na type zŕn kávy, úrovňou "rozpustnosti" v pohári, metódou prípravy, časom a množstvom použitej kávy.

Zdravotný prínos antioxidantov je rozsiahly, nakoľko neutralizujú voľné molekuly známe ako "voľné radikály". Tieto elektricky nevyrovnané bunky zabíjajú zdravé bunky a pokúšajú sa stabilizovať vo vnútri buniek ako "lúpežné" subatomárne častice. Tento proces spôsobuje predčasné starnutie, kardiovaskulárne choroby, degeneratívne mozgové poruchy, rakovinu, sivý zákal, rozklad imunitnej a nervovej sústavy a iné zdravotné ťažkosti. Väčšina dlhodobých štúdií, ale aj početné menšie štúdie potvrdzujú pozitívne vlastnosti kávy pri ochrane pred cukrovkou.

Nové výskumy vo Fínsku zistili, že ženy, čo pijú tri až štyri šálky kávy denne si znižujú riziko cukrovky o 27%. Zníženie rizika cukrovky u mužov bolo na úrovni 29%. U účastníkov výskumu, ktorí pili 10 a viac šálok kávy sa riziko cukrovky znížilo u žien o 80% a u mužov o 55%. Táto štúdia prišla vzápätí po výskume na Harvard University School of Public Health, ktorého výsledky dokladujú zníženie rizika vyvolania cukrovky u mužov o 50% a u žien o 30%. Ochrana pred rizikom bola priamo úmerná množstvu požitého nápoja. Muži, ktorí vypili 6 a viac pohárov mali znížené riziko získania cukrovky o 54%, štyri až päť šálok o 29%, jednu až tri kávy o 7%. U žien boli výsledky 29%, 30% a 1%. Výsledky boli hodnotené s prihliadnutím na ostatné rizikové faktory ako vek, hmotnosť, pohybová aktivita. Pitie kávy bolo stanovené ako príčina pozitívnych zdravotných účinkov.

Harvardská štúdia obdobne potvrdila predchádzajúci výskum v Holandsku, ktorý došiel k podobne dramatickým záverom. Káva redukuje riziko cukrovky viac ako o 60% aj podľa štúdie University of California zo San Diega. Ľudia, ktorí v minulosti pili kávu alebo ju v súčasnosti pijú, majú index rizikového faktoru cukrovky 0,38 oproti priemernému indexu 1,0 , ktorý sa bežne vyskytuje  v populácii. To znamená, že riziko cukrovky bolo u tých, ktorí pijú kávu nižšie o 62%.

Objavenie prvého dôkazu o tom, že káva znižuje riziko cukrovky medzi pre-diabetikmi, v espressopodskupine ľudí so zníženou úrovňou cukru bola dokonca nižšia - na úrovni 0,31 indexu. Tieto výsledky boli získané nezávisle na veku, pohlaví, pohybovej aktivite, indexe telesnej hmotnosti BMI, fajčení, pití alkoholu a zvýšenom krvnom tlaku. Na rozdiel od iných štúdií, bola tiež nezávislá od počtu šálok káv, ktoré denne skonzumovali. Výskumu sa zúčastnilo 910 osôb z toho malo 593 normálnu hladinu cukru a 317 osôb malo cukrovú intoleranciu.

Priemerný počet šálok kávy u tých, ktorí pili kávu bol 2,8 denne. Iné nápoje s obsahom kofeínu neponúkli tú istú úroveň ochrany. Káva bez kofeínu poskytla takisto menšiu ochranu. Čaj zbavený kofeínu neponúkol žiadnu ochranu. Iná zložka kávy poukázala na ochranu pred rizikom rakoviny hrubého čreva. Vedci dlhú dobu spájali pitie kávy s ochorením na rakovinu hrubého čreva.

Posledné výsledky výskumov v Nemecku hovoria, že silný antioxidant, methylpyridinium, nachádzajúci sa len v káve, podporuje tvorbu krvných enzýmov, ktoré poskytujú širokú ochranu proti rakovine hrubého čreva. Methylpyridinium sa tvorí prirodzenou cestou v zrnkách kávy pri procese praženia kávy. Pri tmavšom pražení sa ho tvorí dva až trikrát viac ako pri strednom stupni praženia.

Najmenej šesť výsledkov nezávislých štúdií potvrdili spojenie medzi pitím kávy a prevenciou Parkinsonovej choroby. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí pijú štandardne kávu majú 60 - 80% menšiu pravdepodobnosť vzniku Parkinsonovej choroby. Tri štúdie tvrdia, že riziko sa znižuje tým viac, čím vypijeme väčší počet šálok kávy. Uskutočnené výskumy poukazujú na to, že okrem ochrany proti chorobám má káva pozitívny vplyv aj na iné ľudské činnosti. Štúdie v športovom lekárstve potvrdili už známu skutočnosť, že kofeín obsiahnutý v káve zvyšuje výkony a vytrvalosť v priebehu celého cvičenia, zlepšuje koncentráciu, znižuje únavu a zvyšuje pozornosť.

Prihlásiť sa

Naša ponuka

Váš košík

Vo vašom košíku už nie sú žiadne položky