Tipy na prípravu čaju

Voda

Pred tým ako začneme s prípravou čaju je potrebné si uvedomiť, že voda je kľúčovým prvkom pri príprave čaju. Ideálne je používať prírodnú sladkú horskú vodu s nízkym obsahom minerálov, najmä tých, ktoré spôsobujú tvrdosť vody.


Teplota vody

Teplota vody môže ovplyvniť štruktúru čajových lístkov a má vplyv na uvoľňovanie vône a chuti. Voda, ktorá je príliš horúca môže spáliť jemné lístky a spôsobuje uvoľňovanie horkej a trpkej chuti. Naproti tomu voda, ktorá je príliš studená nie je schopná umožniť extrakciu chuti z čajových lístkov a výsledkom je nálev bez chuti.

Vhodnou na prípravu čaju je aj filtrovaná voda zbavená kalcia a chlorínu. Pamätajte na to, že nečistoty obsiahnuté vo vode sa prenesú do výslednej chuti čaju, ktorý pijete.


Príslušenstvo

Vo všeobecnosti sú najobľúbenejšie dva druhy nádob na lúhovanie čaju: gaiwan a čajník. Niektoré nádoby sú vyrábané z poróznej - neglazovanej hliny, ktoré pri lúhovaní čaju absorbujú chuť a vôňu čaju pripravovaného čaju.

Určite nešetrite pri kúpe porcelánových čajníkov. Kvalitný porcelán vám mnohonásobne vráti vynaložené prostriedky jednoduchou údržbou, uľahčí vám dodržanie správneho postupu prípravy čaju a nebudete potrebovať žiadne ohrievadlo pod čajník, aby ste udržali čaj teplý.

Z tohto typu nádob je potrebné osobitne vyzdvihnúť keramiku Yi Xing, ktorá je najstaršou keramikou na prípravu čaju. Prípravou čaju v Yi Xingskej keramike najlepšie spoznáme dispozície čaju.


Množstvo

Množstvo čajových lístkov hrá dôležitú úlohu v určení sily pripravovaného čaju. Príliš málo lístkov spôsobuje slabý nálev bez chuti. Lúhovaním nadmerného množstva čajových lístkov získame silný čaj s prenikavou, trpkastou a otupenou chuťou. Je potrebné sa trošku pohrať s množstvom čaju, najmä vtedy ak pripravujeme ten ktorý druh čaju prvý krát.


Preplachovanie

Vo všeobecnosti je vhodné pred samotnou prípravou čaju prepláchnuť čajové lístky a zbaviť ich prachu a prípadnej špiny. Okrem toho sa umyté čajové lístky sa „prebudia" pred konkrétnym lúhovaním. V závislosti od druhu čaju môže preplachovanie trvať od 1 sekundy až po 1 minútu. Lístky nepreplachujeme nikdy vriacou vodou. Preplachovaním čajových lístkov súčasne vyhrejeme nádobu a pripravíme si ju na lúhovanie čaju.


Tip: Vhodné je pred preplachovaním čajové lístky pokropiť studenou vodou, takto zamedzíte obareniu čajových lístkov.

 

Doba lúhovania

Čas lúhovania je rozhodujúcim momentom pri príprave čaju. Je dôležité dodržať čas lúhovania čo možno najpresnejšie. Tým zaistíme správnu chuť a vôňu nálevu, nálev nebude príliš slabý ani príliš silný.

Čajový lístok má mnoho úrovní, ktoré využívame pri príprave čaju. Každá úroveň má vlastný charakter, či povahu, ktorej výrazom je ich chuť a vôňa. Preto robíme krátke niekoľkonásobné lúhovania za účelom extrakcie jednotlivých úrovní a poznania ich príslušnej charakteristiky. Dlhým lúhovaním respektíve zlievaním jednotlivých nálevov strácame jemnú chuť a vôňu jednotlivých podôb čaju.


Naše odporúčania a tipy:


Dodržujte návod na prípravu čaju, ktorý je uvedený na etikete. Návod sa týka všeobecného pravidla pri príprave prvého nálevu. Pre každý ďalší nálev platí pravidlo:

  •     doba lúhovania sa predlžuje o 30 sekúnd až 2 minúty
  •     teplota vody sa zvyšuje o 5 až 10°C na každý ďalší nálev


 Záleží len od vás nakoľko chcete experimentovať!

Prihlásiť sa

Naša ponuka

Váš košík

Vo vašom košíku už nie sú žiadne položky