Pri produktoch vyrobených v zahraničí sa môžete stretnúť s anglickým označením cacao powder ale aj cocoa powder. Obidva názvy sú veľmi podobné a dokonca označujú podobný, ale rozhodne nie totožný výrobok.

Označenie cacao a cocoa majú veľmi podobný pôvod, majú však kľúčové rozdiely. Obidva názvy majú pôvod v bôbe kakaovníka z ktorého sa separuje mastná časť - kakaové maslo. Kakaové maslo je surovinou pre výrobu bielej čokolády. Kakaový bôb zbavený kakaového masla sa melie a ďalej spracováva. Takto pripravíte obidva druhy kakaového prášku. A teraz prichádza to, čo ich odlišuje.

Čo je to "cacao powder"?

Pri výrobe tohto kakového prášku je kakaový bôb zbavený kakaového masla ďalej spracovávaný lisovaním pri nízkych teplotách. Preto býva označovaný za raw - surový. Po rozomletí prášok obsahuje oveľa väčšie množstvo enzýmov, minerálov a živín. To je "cacao powder". Má horkejšiu chuť, ale ponúka viac výživného obsahu a je považovaný za prírodnejší.

Čo je to "cocoa powder"?

Tento druh kakaového prášku je spracovávaný pri vysokých teplotách. Kakaový bôb sa nielen fermentuje, ale tiež praží (cacao powder zahŕňa iba fermentáciu). Bez ďalšieho spracovania je "cocoa powder" prirodzene kyslej chuti. Jemne mletý a preosiaty produkt sa predáva ako „prírodné kakao (natural cocoa)“. V porovnaní s "cacao powder" je však určitým kakaokompromisom, pretože v dôsledku zahrievania obsahuje menej živín.

Aké je kakao "Holandské kakao"?

Poznáme tiež tzv. "Holandské kakao", čo je vlastne alkalizované kakao spracované za účelom zníženia kyslosti. Pri tomto spôsobe spracovania sa podľa Cooks Illustrated do čokoládového likéru počas procesu rafinácie obyčajne pridáva zásaditý roztok, ako je uhličitan draselný, pričom pH narastá na hodnotu medzi 5,7 až 7,2. Výsledkom je prášok, ktorý je menej horký, sladší, mierne tmavší a pri pridaní do tekutín rozpustnejší.

Môžem nahradiť "cacao powder" kakaovým práškom (cocoa powder)?

Áno, ale pravdepodobne budete môcť použiť menej "cacao powder", pretože je chuťovo výraznejšie a je aj horkejšie. Kakaový prášok (cacao powder) tiež absorbuje viac tekutiny, takže je treba zvýšiť množstvo tekutých ingrediencií a opatrne pridávať cacao powder. Pamätajte, že vždy môžete pridať viac cacao powder, ale nemôžete ho vziať späť.

Pri pečení s cacao powder používajte jedlú sódu namiesto prášku do pečiva. Jedlá sóda reaguje s cacao powder vďaka  kyslosti, ale nepoužívajte ju s "cocoa powder" kakaovým práškom, pretože ten je zbavený svojej kyslosti. Preto v receptoch s (cocoa powder) kakaovým práškom namiesto sódy používajte prášok do pečiva.

Ako sa používa cacao powder (kakaový prášok)?

Jednoduchá odpoveď je vždy, keď chcete zvýšiť čokoládovú chuť. Netýka sa to však len zákuskov, môžete ho pridať do smoothies a horúcej čokolády. Odporúčame pridať aj do jedál, ktoré obsahujú mäso. Je to prekvapujúco vynikajúca ingrediencia, keď chcete jedlo obohatiť o ďalší rozmer chutí.



Ponuka
Zavrieť
Košík
Zavrieť
Späť
Účet
Zavrieť