Zelený čaj
Pri výrobe zeleného čaju v Číne, čerstvo natrhané čajové lístky sa zahrejú na veľkých panviciach pri teplote cca. 80 ° C bezprostredne po zbere. V Japonsku, čerstvo otrhané čajové listy sú na chvíľu naparené nad horúcou vodou. Týmito procesmi sa fermentácia preruší. Listy si zachovávajú svoju prirodzenú tmavozelenú farbu. V Číne a Japonsku sa hovorí: „Pitie zeleného čaju vedie k starostlivosti o život“. Tanín v zelenom čaji sa uvoľňuje rýchlejšie ako v čiernom čaji. Aby sa zabránilo horkej chuti voda sa najprv prevarí a potom sa ochladí na teplotu 80-90 ° C. V prípade japonských čajov nechajte vodu vychladnúť na 60-70 ° C. Zelený čaj môže byť pripravovaný opakovane z tých istých čajových lístkov.